Select Page

Wat is Yogapsychologie?

Open en zonder oordeel kijken naar alles wat zich voordoet, dat is waar Yogapsychologie om gaat. Je leert stoppen met identificeren en daardoor kijk je anders naar jezelf en de wereld.

In counseling sessies gebruik ik vaak een heel scala aan methoden, zowel afkomstig uit de westerse Psychologie als uit de meer oosters georiënteerde Yoga Psychologie en Mindfulness. Bij dit laatste kan je bijvoorbeeld denken aan het inzetten van Yoga houdingen, stilte-, ademhalings- en reflectie-oefeningen.

Veel oefeningen zijn gericht op lichaamsbewustzijn. Yoga lessen en Yogapsychologie sessies beginnen we vaak met een inleidende meditatie om de aandacht naar binnen te richten. Dit geleidt in het gewaar zijn van subtielere sensaties en het ontdekken van een innerlijke ankerplek. De aandacht gaat naar eigen hulpbronnen en dit geeft stevigheid. Vanuit deze ‘plek’ is het namelijk makkelijker om naar ‘problemen’ te kijken.

 De neiging om weg te lopen van problemen is groot. Logisch ook, omdat deze vaak gepaard gaan met gevoelens van ongemak en pijn. Tijdens Yoga lessen en 1 op 1 sessies zoeken we deze ongemakken regelmatig op via asana’s (yogahoudingen); het leert je gemakkelijk te zijn met het ongemak. Wanneer je voldoende draagkracht ontwikkelt, wordt het steeds eenvoudiger om bij de pijn te blijven, contact te maken en deze te aanvaarden. Je blijft dus helemaal bij het probleem en de gevoelens die erbij horen, zonder er ook maar iets aan toe te voegen. Het ‘probleem’ komt in beweging en kan op deze manier worden opgelost.

 Yogapsychologie laat je nieuwe perspectieven zien. Onze huidige maatschappij kent bijvoorbeeld veel gehaastheid en prestatiegerichtheid, wat onder meer leidt tot stress en burn-outs. Door anders om te gaan met tijd, kun je makkelijker ervaren hoe het écht met je gaat. Ik hoop je in 1 op 1 sessies wakker te schudden met Yogische technieken die hun werkzaamheid onderhand ruimschoots bewezen hebben en ook steeds meer onderbouwing krijgen in de westerse wetenschap.

Open en zonder oordeel kijken naar alles wat zich voordoet, dat is waar Yogapsychologie om gaat. Je leert stoppen met identificeren en daardoor kijk je anders naar jezelf en de wereld. De westerse psychologie is erg gericht op de maakbaarheid van het bestaan, het weghalen van negatieve emoties. Yogapsychologie gaat juist om het omarmen van alles wat er is, met de heelheid in contact komen en van daaruit kijken naar de stukken die vast zitten. Wanneer alles er mag zijn… geeft dat rust in jezelf.

Aanvaarden van wat er is… is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn namelijk gewend om vanuit impulsen en gewoontepatronen te reageren; deze zijn hoofdzakelijk geprogrammeerd voor verandering. ‘Het is nu ‘nog’ niet goed genoeg, maar straks als dit, dan dat…’ Yogapsychologie laat je zien dat goed is… nu; en dat weerstand bieden energie kost. Je wensen hoef je niet op te geven, maar wel je verzet. Nauwkeurig en nieuwsgierig neem je lichamelijke sensaties en gedachten waar, zonder je af te wenden (zoals ook tijdens Yoga sessies).

 Met Yogapsychologie leer je problemen moedig onder ogen te zien en er contact mee te maken. Door waar te nemen ervaar je dat gedachten en emoties verschijnselen zijn die zich aan jou voordoen en neemt de neiging om je te vereenzelvigen met problemen af. Je ontwaakt uit je denken. De Yogapsychologische technieken zijn voor iedereen en eenvoudig te gebruiken in andere contexten; het constante oefenen versterkt de organisatie van de persoonlijkheid en bekrachtigt het zelfhelende vermogen van mensen.

1 op 1 counseling

Kom in gesprek en geef ruimte aan hetgeen dat gezien en gehoord wil worden. Ik nodig je uit om problemen moedig onder ogen te komen en er contact mee te maken. Yoga en meditatie technieken dienen hierbij ter ondersteuning. 

Stel je vraag of boek een sessie

12 + 5 =