Select Page

Lichaam en Geest in harmonie door Yogapsychologie

Ervaring toont aan dat de gestagneerde energie weer gaat stromen, waardoor het lichaam vitaal en flexibel aanvoelt en de geest lichter, creatiever en rustiger wordt.

We zien de geest en het lichaam bij Yogapsychologie niet als afzonderlijke entiteiten. De grove vorm van de geest is het lichaam, en de subtiele vorm van het lichaam is de geest.

Het beoefenen van Yoga integreert en harmoniseert de verbinding tussen lichaam en geest. Iedere mentale blokkade heeft dan ook een corresponderende fysieke blokkade en andersom. Door te werken met Yoga oefeningen verminderen de mentale spanningen psychosomatisch via het lichaam op de Geest.

Neem bijvoorbeeld emotionele spanning door (mentale) onderdrukking van emoties. Dit heeft een sterke uitwerking op het functioneren van de longen, middenrif en het ademhalingsproces; resulterend in astmatische klachten. Dit soort spierspanningen kunnen overal in het lichaam ontstaan.

Een goed uitgekozen Yoga-houding, Pranayama (ademhalingsoefening), Klank, Meditatie en voldoende ontspanning is zeer efficiënt in het elimineren van deze blokkades en stress. Ervaring toont aan dat de gestagneerde energie weer gaat stromen, waardoor het lichaam vitaal en flexibel aanvoelt en de geest lichter, creatiever en rustiger wordt. De aandacht blijft dan eenvoudig bij onszelf, terwijl spontaniteit en authenticiteit toe neemt in onze acties.

De mensen die in rust en harmonie leven met zichzelf en anderen moedigen aan om – net als zij – de aandacht te richten op diepere aspecten van ons wezen. We zullen de ander namelijk nooit begrijpen zolang we onszelf niet begrijpen, de illusies van de geest blijven geloven en onze verschillen blijven benadrukken door elkaar te (ver)oordelen, bewust en onbewust.

De wetenschap van Yogapsychologie helpt ons te erkennen welke trucks die Geest gebruikt om ons te laten ‘denken’ dat we de Geest zijn. We ontwikkelen ons observerende vermogen om inzicht te krijgen in gedachtespinsels en ruimte te maken voor spontaniteit en vreugde, met Yoga als ondersteunende techniek.

Als getuige van mijn gedachten, emoties en lichamelijke sensaties merk ik dat deze minder vat op mij krijgen. Ze zijn er wel, maar de behoefte om erop te reageren neemt af. De aandacht weerlegt zich naar mezelf en subtielere, intuïtieve signalen zijn daardoor duidelijker waar te nemen. Ik realiseer me dat het onbegrip en de onrust in de wereld mag blijven, terwijl ik de rust en harmonie als me zelf leer kennen.

1 op 1 counseling

Kom in gesprek en geef ruimte aan hetgeen dat gezien en gehoord wil worden. Ik nodig je uit om problemen moedig onder ogen te komen en er contact mee te maken. Yoga en meditatie technieken dienen hierbij ter ondersteuning. 

Stel je vraag of boek een sessie

7 + 4 =